GazMag

Papírforma vereség Portugáliában

2017. március 26. - GazMag

A magyar labdarúgó válogatott a 2018-es oroszországi Világbajnokság selejtezőjében az Európa-bajnok Portugália vendégeként lépett pályára Lisszabonban. Bár a tavalyi lyoni 3-3-as döntetlen után sokan bíztak egy újabb bravúros eredményben, ezúttal érvényesült a papírforma, és nemzeti csapatunk 3-0 arányban kikapott a jobb játékosokból álló riválisától.

 

A lisszaboni meccs előtt számos optimista elmélettel találkozhattunk, mind a szurkolók, mind a játékosok részéről. Való igaz, a franciaországi 3-3 szép emlékeket ébreszt szinte mindenkiben, ugyanakkor intő jel lehetett, hogy Portugália legjobbjait még soha nem győzte le a labdarúgó válogatottunk. A Benfica stadionjában sajnos nem csak az aktuális Európa-bajnokkal, de a realitással is szembe találtuk magunkat.

Guzmics és Kleinheisler hiányában új hadrendben, öt védővel álltunk fel, többek között a közelmúltban állampolgárságot kapó, a válogatottban ezúttal debütáló Viníciussal. Az első öt perc a magyar csapaté volt, mi voltunk mezőnyfölényben, jól járattuk a labdát. Pechünkre néhány perces késéssel a portugálok is bemelegedtek, és átvették a kezdeményezést. Ronaldo első veszélyes helyzeténél mellé fejelt ugyan, de ez intő jel volt számunkra: a hazaiak mindenképpen győzni akarnak.

Az első lépést André Silva tette meg ehhez, a hazai kezdőcsapat egyetlen nem-Európa-bajnok játékosa a 32. percben egy gyors akció után, a védelmet megelőzve pöckölte a labdát Gulácsi Péter kapujába. A szerzett gól megnyugtatta a portugálokat, akik ennek örömére gyorsan szereztek még egyet, ráadásul nem is akármilyent. A 36. minutumban egy remek kiugratást követően André Silva a levegőből sarokkal hátra tette a labdát, a mögötte érkező Cristiano Ronaldo pedig nagyjából húsz méterről, két magyar védő lábai között védhetetlenül kilőtte a rövid alsót. A kétgólos félidei hátrány után némileg aktívabban kezdtük a második játékrészt, de jelentős helyzetet nem tudtunk kialakítani. A legnagyobb magyar lehetőség a csapatkapitány, Dzsudzsák Balázs negyven méterről megeresztett lövése/emelése volt. A 65. percben veszélyes szögből lőhettek szabadrúgást a portugálok, Ronaldo pedig könyörtelenül bevágta a kapunkba saját maga második, csapata harmadik gólját, bár Gulácsi is kissé bizonytalan volt ennél a találatnál (a másik kettőről nem tehetett). A meccs hátralévő részében már csak a szépítésért küzdhettünk, de nem jártunk sikerrel, a cserék sem tudtak sokat hozzátenni a támadásainkhoz. A vége egy sima, 3-0-s vereség lett, ami az erőviszonyok, és legfőképpen a találkozó képe alapján a realitásokat tükrözi, valóban ekkora a különbség a két csapat között.

Ezzel a vereséggel (bár ha őszinték akarunk lenni, akkor ez egy kalkulálható vereség volt) messzire kerültünk a továbbjutástól. Svájc ma is győzött, Portugália nagyon erős, a svájciak elleni budapesti vereség, és a feröeri döntetlen miatt elvesztett pontok minden bizonnyal hiányozni fognak a végelszámolásnál.

 

Labdarúgó Világbajnokság, selejtező
Portugália – Magyarország 3–0 (2–0)
Lisszabon, Estadio da Luz, 57 816 néző. Vezette: Szimon Marciniak (Lengyelország)

Portugália: Rui Patrício – Cédric, Pepe, Fonte, R. Guerreiro – Quaresma, André Gomes (Pizzi, 86.), Joao Mário (Moutinho, 83.), William Carvalho – Cristiano Ronaldo, André Silva (B. Silva, 67.)
Szövetségi kapitány: Fernando Santos

Magyarország: Gulácsi – Bese, Lang (Lovrencsics G., a szünetben), Vinícius, Kádár, Guzmics, Korhut – Gera (Pintér Á., 86.), Nagy Á. – Gyurcsó (Kalmár, 67.), Dzsudzsák – Szalai
Szövetségi kapitány: Bernd Storck (német)

Gólszerző: André Silva (32. perc), Cristiano Ronaldo (36. perc, 65. perc)

A bejegyzés trackback címe:

https://gazmag.blog.hu/api/trackback/id/tr312370773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása