GazMag

Portugália az Európa-bajnok!

2016. július 11. - GazMag

A legnagyobb sztár, Cristiano Ronaldo korai sérülése miatt csak külső szemlélője volt annak, hogy hazája a döntőben Franciaországot hosszabbítás után legyőzve megszerezte története első Európa-bajnoki címét.

 

Franciaország léphetett pályára esélyesebbként a fináléban, a mutatott játék alapján többen tippeltek volna a házigazdák győzelmére, mint a sokszor csak szenvedő, a döntőbe nehézségek árán eljutó portugálokéra. Bár sokan reménykedtek abban, hogy Kassai Viktor személyében magyar szereplője is lesz az idei kontinenstorna utolsó mérkőzésének, honfitársunk végül csak a tartalék játékvezető szerepét kapta meg (és jól el is látta feladatát, ami ezúttal a kispadok csitításában, és a táblák felmutatásában merült ki). A meccset az angol Mark Clattenburgre bízták, és talán jelképes üzenete is volt annak, hogy a Brexit után nem sokkal egy brit játékvezető bíráskodott az Európa-bajnokság legfontosabb mérkőzésén.

A nagy várakozások ellenére a játék kezdetben nem volt túl látványos. Bár a góllövőlistát vezető Antoine Griezmann már a meccs elején veszélyeztette a kaput, a próbálkozása megmaradt lehetőségnek. A találkozó első fél órája inkább Cristiano Ronaldoról szólt, de nem úgy, ahogyan szerette volna. A Real Madrid klasszisának meggyűjt a baja Dmitri Payet belépőjével, ugyanis balszerencsésen ért össze a két futballista lába, így CR egyből ápolást kért. Hamarosan visszatért a pályára, de megint le kellett mennie. Több próbálkozás után végül úgy döntött, hogy kár erőltetni a játékot, sérülés miatt cserét kért, így Portugália csapatkapitányát és legnagyobb sztárját veszítette el elég hamar. A háromszoros aranylabdás lecserélése után a franciák valamelyest megnyugodtak, és ez rossz hatással volt a mérkőzésre.

A (sérülést leszámítva) eseménytelen első félidő után a másodikban kicsit megélénkültek a hazaiak, több helyzetet is kidolgoztak, azonban a remekül védő Rui Patrício meccsben tartotta csapatát. A legnagyobb francia lehetőség a mérkőzés hajrájában volt, amikor a csereként beálló André-Pierre Gignac közelről a kapufát találta el. Bár a két csapat még soha nem játszott gólnélküli döntetlent egymással, ezúttal megtették, így következhetett a hosszabbítás.

A ráadás nem zajlott eseménytelenül. Előbb Clattenburg játékvezető hibázott, amikor Éder kezezése után nem kifelé, hanem befelé ítélt szabadrúgást. (A kísérlet végül kimaradt.) Nem sokkal később, a 109. percben megszületett a mérkőzés első, és egyetlen gólja. Éder egy szép akció után, 25 méterről a jobb alsó sarokba lőtte a labdát, régóta vár győzelemhez segítve ezzel hazáját.

Portugália némiképp váratlanul, de nem teljesen érdemtelenül nyerte meg a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokságot. Bár több mérkőzésén is gyengén, a nézők számára unalmasan játszott (a portugálok – és Cristiano Ronaldo – legjobb meccse a magyarok elleni 3-3-as csoportmeccs volt), végül elverekedte magát a döntőig, ahol pont egy góllal lőtt többet, mint ellenfele. A házigazda franciáknak nem sikerült otthon tartani a kontinensbajnoki címet, de csapatuk fiatal, így még több sikeres torna is állhat előttük, és Antoine Griezmann révén az Eb gólkirályát is ők adják.

 

Labdarúgó Európa-bajnokság, döntő
Portugália – Franciaország 1–0 (0–0, 0–0, 0–0)
Saint-Denis, Stade de France, 75 868 néző. Vezette: Mark Clattenburg (Anglia)

Portugália: Rui Patrício – Cédric, Pepe, Fonte, Raphaël Guerreiro – William Carvalho – Renato Sanches (Éder, 79.), Adrien Silva (Joao Moutinho, 66.), Joao Mário – Cristiano Ronaldo (Quaresma, 25.), Nani
Szövetségi kapitány: Fernando Santos

Franciaország: Lloris – Sagna, Koscielny, Umtiti, Evra – Pogba, Matuidi – Sissoko (Martial, 110.), Griezmann, Payet (Coman, 58.) – Giroud (Gignac, 78.)
Szövetségi kapitány: Didier Deschamps

Gólszerző: Éder (109. perc)

 

euro2016.png

A bejegyzés trackback címe:

https://gazmag.blog.hu/api/trackback/id/tr798881560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása