Sikerek vízben és tatamin

2017. július 26. - TóthMarcell

A keddi második versenynapon már mind a 10 sportágban zajlottak a versenyek az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon. A bőség zavarában ezt a napot az Olimpiai Parkban töltöttük.

 

Az Olimpiai Park kifejezetten az EYOF miatt lett megépítve. Egy korábbi atlétikai pályából közel két év leforgása alatt több sportág (atlétika, szertorna, cselgáncs, tenisz) számára elsőosztályu sportkomplexumot varázsoltak.

Az újdonság varázsa egyben azt is jelentette, hogy sajtósként gyorsan ki kellett igazodni az új helyszínen. Kezdetben a férfi torna csapatversenyének küzdelmeit kezdtem el követni, majd gyorsnak szám látogatásom alkalmával a judosók helyszínén maradtam, mivel a magyar versenyzők remeklése erre sarkalt. A cselgáncsosok csarnokában két küzdőtéren zajlottak a küzdelmek. Összesen négy súlycsoportban (2-2 férfi és női) mérkőztek meg egymással a fiatalok. A közönség ma is fantasztikus volt. A hazaiak legnagyobb kedvence a miskolci Feczkó Csanád volt, ő kapta a legnagyobb biztatást a magyar szurkolóktól, de a többi honfitársuk sem panaszkodhatott. (Szintén nagy bíztatást kapott az osztrák színekben induló, de örmény származású Vache Adamyan, amikor a vigaszágón azerbajdzsáni ellenféllel mérkőzött, hiszen honfitársai mellett az örményektől hangos támogatását is élvezhette, ami az azeri-örmény konfliktus ismeretében annyira talán nem is meglepő.)

Szerencsére honfitársaink is szép eredményeket értek el a tatamin. Feczkó Csanád (férfi 50 kg) magabiztos versenyzést mutatott be egész nap, és lendülete kitartott a döntőig is, ahol hihetetlen bíztatás közepette megszerezte a szakág első aranyérmét. Szintén a fináléba jutott Kardos Tímea (női 44 kg), neki azonban nem sikerült a győzelem, ipponnal vereséget szenvedett, de ez is szép eredmény, hiszen előzetesen az éremszerzést tűzte ki célul magának.

Nem csak cselgáncsozóink, úszóink is szépen gyűjtögették az érmeket. Bár a győzelem nem jött össze Aqua Sportközpontban, Zombori Gábor (férfi 10 méteres hátúszás) és Nagy Réka (női 800 méteres gyorsúszás) ezüstérmet szerzett, valamint a Zombori Gábor, Böhm Sebestyén, Hatházi Dóra, Nagy Réka összetételű 4x100 mix vegyes váltó révén egy bronzzal is gazdagodtunk.

000.JPG

Elkezdődött az EYOF

A vasárnap esti látványos megnyitó után hétfőn elkezdődött Magyarország első olimpiai multisport-eseménye. Az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválnak július 23. és 29. között Győr ad otthont. A rendezvényről sok más sajtóorgánum mellett a GazMag is tudósít.

 

Az elmúlt évben szinte minden az EYOF-ról és az előkészületekről szólt Győrben. Nem véletlenül, hiszen hazánk első olimpiai eseményéről van szó. 10 sportágban 50 európai ország közel 2500 sportolója méri össze erejét Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő városában.

Vasárnap este egy rendkívül látványos és szórakoztató show szemtanúi lehettek az ETO Parkba kilátogató nézők, és a tévénézők egyaránt. A megnyitó ceremónia után ma már a versenyek is elkezdődtek.

A sajtó képviselőjeként először a központi akkreditációhoz, majd onnan a médiacenterbe vezetett az utam. Nem először járok újságíróként sportrendezvényen, de a mostani fogadtatást a legjobbak közé sorolnám. A „sajtós csomagban” nem csak a részletes, térképekkel ellátott Media Guide szerepelt (amiből személy szerint egy részletesen lebontott programot azért hiányolok), de az EYOF-kabalaállat, Hugoo egy kulcstartó és egy marcipánfigura képében is megjelent. Nem is beszélve a kis üveg pannonhalmai pálinkáról, ami a környék gasztronómiáját is bemutatja kicsit az ide látogató külföldi sajtós kollégáknak.

A rendezvény ideje alatt számos buszjárat könnyíti meg a közlekedést a helyszínek között. Az akkreditációval rendelkezők (versenyzők, csapatok, önkéntesek, stb.) számára két járatot is kialakítottak, de van külön sajtós busz is. És ami talán a legfontosabb, az EYOF-járat, amely egész héten mindenki számára ingyenesen igénybe vehető.

Az első napon nemcsak a versenyzők tesztelték a létesítményeket, hanem az időjárás is. Az országszerte lecsapó heves esőzések Győrt is elérték. A tenisz-, az atlétika- és a kajak-kenu programot kissé át is írta az égszakadás. Én épp a Fun Zone területén tartózkodtam, és az egyik nagy sátor alá húzódva kellett átvészelnem a gyors, de intenzív záport. A helyenként elég nagy kiterjedésű pocsolyák ugyan akadályozták a forgalmat – többek között az egyik beléptetőkapu környéke vált száraz cipővel megközelíthetetlenné –, a szervezők itt is gyorsan és rugalmasan reagáltak.

Bár a legtöbb sportágban még csak az első fordulók, előfutamok, csoportmeccsek zajlottak le, az uszodában már több számban is győztest avattak. Jó hír, hogy az aranyérmesek között honfitársainkat is köszönthettük, hiszen Berecz Blanka (200 méter pillangóúszás) és Nagy Réka (400 méter vegyesúszás) révén két első helyezéssel gazdagodtunk, de hasonlóan szép eredmény a Fábián Fanni, Muzsnay Zsófia, Pózvai Kiara, Nagy Réka összetételű 4x100 méteres női gyorsváltó bronzérme is.

003.jpg

Papírforma vereség Portugáliában

A magyar labdarúgó válogatott a 2018-es oroszországi Világbajnokság selejtezőjében az Európa-bajnok Portugália vendégeként lépett pályára Lisszabonban. Bár a tavalyi lyoni 3-3-as döntetlen után sokan bíztak egy újabb bravúros eredményben, ezúttal érvényesült a papírforma, és nemzeti csapatunk 3-0 arányban kikapott a jobb játékosokból álló riválisától.

 

A lisszaboni meccs előtt számos optimista elmélettel találkozhattunk, mind a szurkolók, mind a játékosok részéről. Való igaz, a franciaországi 3-3 szép emlékeket ébreszt szinte mindenkiben, ugyanakkor intő jel lehetett, hogy Portugália legjobbjait még soha nem győzte le a labdarúgó válogatottunk. A Benfica stadionjában sajnos nem csak az aktuális Európa-bajnokkal, de a realitással is szembe találtuk magunkat.

Guzmics és Kleinheisler hiányában új hadrendben, öt védővel álltunk fel, többek között a közelmúltban állampolgárságot kapó, a válogatottban ezúttal debütáló Viníciussal. Az első öt perc a magyar csapaté volt, mi voltunk mezőnyfölényben, jól járattuk a labdát. Pechünkre néhány perces késéssel a portugálok is bemelegedtek, és átvették a kezdeményezést. Ronaldo első veszélyes helyzeténél mellé fejelt ugyan, de ez intő jel volt számunkra: a hazaiak mindenképpen győzni akarnak.

Az első lépést André Silva tette meg ehhez, a hazai kezdőcsapat egyetlen nem-Európa-bajnok játékosa a 32. percben egy gyors akció után, a védelmet megelőzve pöckölte a labdát Gulácsi Péter kapujába. A szerzett gól megnyugtatta a portugálokat, akik ennek örömére gyorsan szereztek még egyet, ráadásul nem is akármilyent. A 36. minutumban egy remek kiugratást követően André Silva a levegőből sarokkal hátra tette a labdát, a mögötte érkező Cristiano Ronaldo pedig nagyjából húsz méterről, két magyar védő lábai között védhetetlenül kilőtte a rövid alsót. A kétgólos félidei hátrány után némileg aktívabban kezdtük a második játékrészt, de jelentős helyzetet nem tudtunk kialakítani. A legnagyobb magyar lehetőség a csapatkapitány, Dzsudzsák Balázs negyven méterről megeresztett lövése/emelése volt. A 65. percben veszélyes szögből lőhettek szabadrúgást a portugálok, Ronaldo pedig könyörtelenül bevágta a kapunkba saját maga második, csapata harmadik gólját, bár Gulácsi is kissé bizonytalan volt ennél a találatnál (a másik kettőről nem tehetett). A meccs hátralévő részében már csak a szépítésért küzdhettünk, de nem jártunk sikerrel, a cserék sem tudtak sokat hozzátenni a támadásainkhoz. A vége egy sima, 3-0-s vereség lett, ami az erőviszonyok, és legfőképpen a találkozó képe alapján a realitásokat tükrözi, valóban ekkora a különbség a két csapat között.

Ezzel a vereséggel (bár ha őszinték akarunk lenni, akkor ez egy kalkulálható vereség volt) messzire kerültünk a továbbjutástól. Svájc ma is győzött, Portugália nagyon erős, a svájciak elleni budapesti vereség, és a feröeri döntetlen miatt elvesztett pontok minden bizonnyal hiányozni fognak a végelszámolásnál.

 

Labdarúgó Világbajnokság, selejtező
Portugália – Magyarország 3–0 (2–0)
Lisszabon, Estadio da Luz, 57 816 néző. Vezette: Szimon Marciniak (Lengyelország)

Portugália: Rui Patrício – Cédric, Pepe, Fonte, R. Guerreiro – Quaresma, André Gomes (Pizzi, 86.), Joao Mário (Moutinho, 83.), William Carvalho – Cristiano Ronaldo, André Silva (B. Silva, 67.)
Szövetségi kapitány: Fernando Santos

Magyarország: Gulácsi – Bese, Lang (Lovrencsics G., a szünetben), Vinícius, Kádár, Guzmics, Korhut – Gera (Pintér Á., 86.), Nagy Á. – Gyurcsó (Kalmár, 67.), Dzsudzsák – Szalai
Szövetségi kapitány: Bernd Storck (német)

Gólszerző: André Silva (32. perc), Cristiano Ronaldo (36. perc, 65. perc)

Portugália az Európa-bajnok!

A legnagyobb sztár, Cristiano Ronaldo korai sérülése miatt csak külső szemlélője volt annak, hogy hazája a döntőben Franciaországot hosszabbítás után legyőzve megszerezte története első Európa-bajnoki címét.

 

Franciaország léphetett pályára esélyesebbként a fináléban, a mutatott játék alapján többen tippeltek volna a házigazdák győzelmére, mint a sokszor csak szenvedő, a döntőbe nehézségek árán eljutó portugálokéra. Bár sokan reménykedtek abban, hogy Kassai Viktor személyében magyar szereplője is lesz az idei kontinenstorna utolsó mérkőzésének, honfitársunk végül csak a tartalék játékvezető szerepét kapta meg (és jól el is látta feladatát, ami ezúttal a kispadok csitításában, és a táblák felmutatásában merült ki). A meccset az angol Mark Clattenburgre bízták, és talán jelképes üzenete is volt annak, hogy a Brexit után nem sokkal egy brit játékvezető bíráskodott az Európa-bajnokság legfontosabb mérkőzésén.

A nagy várakozások ellenére a játék kezdetben nem volt túl látványos. Bár a góllövőlistát vezető Antoine Griezmann már a meccs elején veszélyeztette a kaput, a próbálkozása megmaradt lehetőségnek. A találkozó első fél órája inkább Cristiano Ronaldoról szólt, de nem úgy, ahogyan szerette volna. A Real Madrid klasszisának meggyűjt a baja Dmitri Payet belépőjével, ugyanis balszerencsésen ért össze a két futballista lába, így CR egyből ápolást kért. Hamarosan visszatért a pályára, de megint le kellett mennie. Több próbálkozás után végül úgy döntött, hogy kár erőltetni a játékot, sérülés miatt cserét kért, így Portugália csapatkapitányát és legnagyobb sztárját veszítette el elég hamar. A háromszoros aranylabdás lecserélése után a franciák valamelyest megnyugodtak, és ez rossz hatással volt a mérkőzésre.

A (sérülést leszámítva) eseménytelen első félidő után a másodikban kicsit megélénkültek a hazaiak, több helyzetet is kidolgoztak, azonban a remekül védő Rui Patrício meccsben tartotta csapatát. A legnagyobb francia lehetőség a mérkőzés hajrájában volt, amikor a csereként beálló André-Pierre Gignac közelről a kapufát találta el. Bár a két csapat még soha nem játszott gólnélküli döntetlent egymással, ezúttal megtették, így következhetett a hosszabbítás.

A ráadás nem zajlott eseménytelenül. Előbb Clattenburg játékvezető hibázott, amikor Éder kezezése után nem kifelé, hanem befelé ítélt szabadrúgást. (A kísérlet végül kimaradt.) Nem sokkal később, a 109. percben megszületett a mérkőzés első, és egyetlen gólja. Éder egy szép akció után, 25 méterről a jobb alsó sarokba lőtte a labdát, régóta vár győzelemhez segítve ezzel hazáját.

Portugália némiképp váratlanul, de nem teljesen érdemtelenül nyerte meg a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokságot. Bár több mérkőzésén is gyengén, a nézők számára unalmasan játszott (a portugálok – és Cristiano Ronaldo – legjobb meccse a magyarok elleni 3-3-as csoportmeccs volt), végül elverekedte magát a döntőig, ahol pont egy góllal lőtt többet, mint ellenfele. A házigazda franciáknak nem sikerült otthon tartani a kontinensbajnoki címet, de csapatuk fiatal, így még több sikeres torna is állhat előttük, és Antoine Griezmann révén az Eb gólkirályát is ők adják.

 

Labdarúgó Európa-bajnokság, döntő
Portugália – Franciaország 1–0 (0–0, 0–0, 0–0)
Saint-Denis, Stade de France, 75 868 néző. Vezette: Mark Clattenburg (Anglia)

Portugália: Rui Patrício – Cédric, Pepe, Fonte, Raphaël Guerreiro – William Carvalho – Renato Sanches (Éder, 79.), Adrien Silva (Joao Moutinho, 66.), Joao Mário – Cristiano Ronaldo (Quaresma, 25.), Nani
Szövetségi kapitány: Fernando Santos

Franciaország: Lloris – Sagna, Koscielny, Umtiti, Evra – Pogba, Matuidi – Sissoko (Martial, 110.), Griezmann, Payet (Coman, 58.) – Giroud (Gignac, 78.)
Szövetségi kapitány: Didier Deschamps

Gólszerző: Éder (109. perc)

 

euro2016.png

Az éjjel véget ért, sima vereség Belgiumtól

Bár reménykedtünk benne, hogy az éjjel soha nem ér véget, a nyolcaddöntőben Belgium megálljt parancsolt Magyarország válogatottjának, a 4-0-s vereség után számunkra véget ért az idei labdarúgó Európa-bajnokság.

 

Nem a magyar, hanem a világranglistán második belga válogatott számított a mérkőzés esélyesének, azonban Magyarország csoportelsőségére sem sokan számítottak, így újabb bravúrra készültünk. Még el sem kezdődött, magyar szempontból máris rosszul kezdődött a találkozó, Kleinheisler László ugyanis megsérült bemelegítés közben, így nem léphetett pályára a meccsen.

A magyar válogatott kicsit megilletődötten kezdett, és szembetűnő volt, hogy ellenfelüknek nagyon gyors játékosai vannak, akik könnyen kerülnek helyzetbe. Szerencsére azonban gyors megiramodásaikból nem született gól. Sajnos egy pontrúgás után viszont igen, De Bruyne szabadrúgását Toby Alderweireld fejelte a magyar kapuba, megelőzve védőinket. A vezetésük birtokában továbbra is támadtak a belgák, Király Gábor azonban több nagy bravúrt bemutatva meccsben tartotta a mieinket. Csapatunk Lovrencsics és Dzsudzsák távoli lövéseivel ugyan veszélyeztetett, de ezek elkerülték Courtois kapuját, így 1-0-s belga előnnyel fordulhattak a csapatok.

A második játékrészben kicsit felélénkült a magyar támadójáték, több ígéretes akciót is vezettünk, gólt azonban nem tudtunk szerezni. Azonban ellenfelünk sem volt tétlen, nekik is voltak veszélyes helyzeteik, ráadásul ők pontosabban is céloztak, ez lett a vesztünk. A 78. percben a két perccel korábban beállt Michy Batshuayi mattolta Királyt Hazard remek passzának köszönhetően, majd a 80. minutumban a mérkőzés legjobbja, a korábbi gólpasszos Eden Hazard lőtte ki a tizenhatos vonaláról a hosszú alsót. Ezzel sajnos még nem volt vége, ahelyett, hogy szépítettünk volna, a 91. percben a szintén csereként pályára küldött Yannick Ferreira Cassaco talált a kapuba, beállítva a végeredményt.

Belgium 4-0-ra legyőzte Magyarországot, így hazánk labdarúgó válogatottja a legjobb tizenhat között elbúcsúzik a 2016-os Európa-bajnokságtól. Azonban a vereség ellenére sem kell elkeseredettnek lennünk, mert a kontinenstorna bebizonyította, hogy van egy csapatunk, amely ráadásul jó úton jár, fejlődő pályára állt a német szövetségi kapitánynak, Bernd Storcknak (és elődjének, Dárdai Pálnak köszönhetően), és az Eb-n gyűjtött tapasztalatokat felhasználva tovább javulhat, még jobbá válhat ez a társaság, amely a megszerzett csoportelsőség mellett a hazai szurkolók szimpátiáját is magáénak tudhatja.

 

Labdarúgó Európa-bajnokság, nyolcaddöntő
Magyarország – Belgium 0–4 (0–1)
Toulouse, Stadium Municipal, 38 921 néző. Vezette: Mazsics (Szerbia)

Magyarország: Király G. – Lang, Juhász R. (Böde, 79.), Guzmics, Kádár T. – Nagy Á. – Lovrencsics, Gera Z. (Elek, a szünetben), Pintér Á. (Nikolics, 75.), Dzsudzsák – Szalai
Szövetségi kapitány: Bernd Storck (német)

Belgium: Courtois – Meunier, Alderweireld, Vermaelen, Vertonghen – Nainggolan, Witsel – Mertens (Carrasco, 70.), De Bruyne, E. Hazard (Fellaini, 81.) – Lukaku (Batshuayi, 76.)
Szövetségi kapitány: Marc Wilmots

Gólszerző: Alderweireld (10. perc), Batshuayi (78. perc), E. Hazard (80. perc), Carrasco (91. perc)

 

euro2016.png

Magyar fölény és kiizzadt pontszerzés Izland ellen

A magyar labdarúgó válogatott 1-1-es döntetlent játszott Izland legjobbjaival a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság F-csoportjának második fordulójában.

 

A magyar válogatott az Ausztria elleni 2-0-s győzelemmel, Izland pedig egy Portugália ellenni 1-1-es döntetlennel kezdte a csoportkört. A magyar csapat a győzelem reményében lépett pályára második Eb-meccsén.

Egyenrangú felek mérkőzését láthatták a nézők az első félidőben. A magyar csapat birtokolta többet a labdát, Izland pedig masszív csapat benyomását keltette. Ráadásul északi ellenfelünknek volt nagyobb helyzetük, Királynak ziccert kellett fognia. Később azonban nem volt szerencsénk. A 40. percben egy szöglet utáni kavarodásnál Király kiejtette a labdát, majd Kádár egy ártatlannak tűnő ütközését szabálytalannak ítélte a játékvezető, és tizenegyest adott. A büntetőt az izlandi Gylfi Sigurdsson magabiztosan értékesítette, ezzel 1-0-ra az ellenfelünk vezetett 45 perc után.

A második játékrészben is a magyar csapat dominált, szinte végig mi támadtunk. Az ellenfél védelmének feltörése érdekében az összes kispadon ülő csatárát, Bödét, Nikolicot és Szalait is pályára küldte Storck. A fölénynek meglett az eredménye, azonban nem a csatárok, hanem a Böde Dániel elől menteni igyekvő izlandi védő, Birkir Már Saevarsson szerezte egyenlítő gólunkat a 88. percben. A 94. minutumban még volt egy izlandi szabadrúgás 16 méterről, de ki tudtuk védekezni, így a végig aktívabban és jobban játszó magyar válogatott az 1-1-es döntetlennek köszönhetően újabb ponttal gazdagodott.

Az eddig gyűjtött négy pontunknak köszönhetően már nem lehetünk utolsók a csoportban, és a továbbjutásra is reális esélyünk van. Az utolsó csoportmérkőzésünket szerdán 18:00-kor Portugália ellen vívjuk meg.

 

Labdarúgó Európa-bajnokság, F csoport
Izland – Magyarország 1–1 (1–0)
Marseille, Stade Vélodrome, 60 842 néző. Vezette: Karaszjov (Oroszország)

Izland: Halldórsson – Saevarsson, R. Sigurdsson, Árnason, Skúlason – Gudmundsson, G. Sigurdsson, Gunnarsson (Hallfredsson, 67.), B. Bjarnason – Sigthórsson (Gudjohnsen, 84.), Bödvarsson (Finnbogason, 69.)
Szövetségi kapitány: Lars Lagerbäck (svéd) és Heimir Hallgrímsson

Magyarország: Király – Lang, Guzmics, Juhász (Szalai, 85.), Kádár – Gera Z. Nagy Á. – Dzsudzsák, Kleinheisler, Stieber Z. (Nikolics, 67.) – Priskin (Böde, 67.)
Szövetségi kapitány: Bernd Storck (német)

Gólszerző: G. Sigurdsson (40. perc – 11-esből), ill. Saevarsson (88. perc – öngól)

 

mlsz.png

Történelmi magyar győzelem!

Elérkezett a várva vált pillanat, Magyarország labdarúgó válogatottja 44 év elteltével ismét Európa-bajnokságon lépett pályára. Ráadásul, ha már ott volt, győzött is 2-0-ra Ausztria ellen!

 

Nagy tornán utoljára az 1986-os VB-n szerepeltünk, a legutolsó Európa-bajnoki szereplésre pedig 1972-ben került sor. 2016-ban Franciaországban Ausztria ellen kezdte meg szereplését a válogatott, amely nem számít esélyesnek sem a végső győzelemre, de még a csoportból való továbbjutásra sem.

Nem jól, de szerencsésen kezdődött számunkra a mérkőzés. Az első percek megilletődöttségét csak tetézte, hogy David Alaba komoly veszélyt jelentett a kapunkra, lövése azonban szerencsére csak a kapufán csattant. A félidő további részében egyenrangú partnerei voltunk a nagyobb játékerőt képviselő osztrák csapatnak. Király Gábornak volt egy nagy védése, illetve akadt egy másik, nagy osztrák helyzet, míg a mi csapatunkból Dzsudzsák előtt adódott a legnagyobb lehetőség, de mindkettő kimaradt, így gól nélküli állással vonulhattak szünetre a csapatok.

A második félidő is kiegyenlített küzdelmet hozott, de szerencsére magyar támadásokat is. Az egyik támadás ráadásul sikeres is volt, Szalai Ádám a 62. percben bevette Almer kapuját, megszerezve a vezetést Magyarországnak. (A válogatottban másfél év után szerzett gólt, a legjobbkor!) A 66. minutumban újabb kedvező fordulat következett számunkra, Kádár Tamás megrúgásáért ugyanis a második sárgalapját is megkapta az osztrák Aleksandar Dragovic, így a kiállítás sorsára jutott. A magyar csapat az előny és az emberelőny birtokában próbálta kontrollálni a játékot, a „sógorok” viszont nem adták fel a küzdelmet. A 87. percben azonban érkezett a kegyelemdöfés! Az alig tíz perccel korábban beállított, és így kiváló cserének bizonyuló Stieber Zoltán lecsapott egy indításra, és a kapus fölött átemelt lövésével nem csak a második magyar gólt szerezte meg, de a győzelmet is bebiztosította.

Magyarország Európa-bajnokságon legutóbb 1964-be tudott nyerni, az akkor négy csapatos torna bronzmérkőzésén (a jelenlegi kiírásban nincs bronzmeccs). A két gólos győzelem azt jelenti, hogy a nyeretlenül már biztosan nem távozó nemzeti tizenegyünknek akár még a továbbjutás sem elérhetetlen. A maihoz hasonló érett, türelmes, megbízható játékkal legalábbis biztosan nem.

 

Labdarúgó Európa-bajnokság, H csoport
Ausztria – Magyarország 0–2 (0–0)
Bordeaux, Nouveau Stade de Bordeaux, 34 424 néző. Vezette: Turpin (francia)

Ausztria: Almer – Klein, Dragovic, Hinteregger, Fuchs – Baumgartlinger, Alaba – Harnik (Schöpf, 78.), Junuzovic (Sabitzer, 59.), Arnautovic – Janko (Okotie, 65.)
Szövetségi kapitány: Marcel Koller (svájci)

Magyarország: Király – Fiola, Guzmics, Lang, Kádár – Gera, Nagy Á. – Dzsudzsák, Kleinheisler (Stieber Z., 79.), Németh K. (Pintér Á., 89.) – Szalai (Priskin, 69.)
Szövetségi kapitány: Bernd Storck (német)

Gólszerző: Szalai (62. perc), Stieber (87. perc)
Kiállítva: Dragovic (66. perc)

 

mlsz.png

Foci Eb: Magyar esélylatolgatás

Június 10-től július 10-ig Franciaországban kerül lebonyolításra a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság. A 24 válogatottat felvonultató mezőnyben 44 év után Magyarország is résztvevőként van jelen. A magyar válogatott esélylatolgatása következik.

 

A Magyar válogatott viszontagságos úton, csoport-harmadikként, pótselejtezők során verekedte be magát az első ízben 24 csapatos Eb-mezőnybe. A 44 évvel ezelőtti kontinensbajnokságra még csak négy csapat kvalifikálta magát. Hazánk akkor a negyedik helyen végzett, ez a pozíció ma már nem kis meglepetésnek számítana. (Azt a tornát az NSZK válogatottja nyerte, a Szovjetunió a második, Belgium pedig a harmadik lett. Egy esetleges német győzelem és egy belga elődöntős szereplés idén sem számítana váratlan eseménynek.)

A Pintér Attila, Dárdai Pál és Bernd Storck irányításával megvívott selejtező-csoportunkból Románia és Észak-Írország is kijutott a tornára, azonban ezt a két csapatott nem sikerült legyőznünk a kvalifikáció során. Nem úgy Norvégiát, akik ellen a Storck-csapat oda-vissza győzött. Az Európa-bajnokságon azonban ennél nehezebb ellenfeleink lesznek. Egyből már a csoportban is.

Ausztria ellen mindig ki-ki mérkőzést játszunk, azonban a „sógorok” manapság jóval nagyobb játékerőt képviselnek, és magabiztosan, első helyen kvalifikálták magukat a tornára. Érdekesség, hogy egy magyar játékos az ellenfél soraiban is lesz, a jelenleg a Darmstadt alkalmazásában álló védő, Garics György több, mint 40-szeres osztrák válogatottnak mondhatja magát, és már a 2008-as Eb-n is szerepelt.

Izland ellen ugyan pozitív a mérlegünk, legutóbbi selejtezős párharcunk alkalmával mindkétszer a magyar csapat ünnepelhetett győzelmet, azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a legjobb harmadikként kijutó Törökországot, és a torna legnagyobb hiányzóját, Hollandiát is megelőzték, az Oranjét oda-vissza verve ütötték el az Eb-szerepléstől. A szigetország válogatottja azonban nálunk is rutintalanabb a nagy tornákon, korábban soha nem jutott ki sehova.

Nem úgy Portugália! A Cristiano Ronaldo vezette ibériai csapat szerzett már ezüstérmet és bronzérmet is kontinenstornán, és egy háromszoros aranylabdás gólvágóval rendelkező ellenfelet egyébként sem szabad lebecsülni. A csoport esélyesei, és azért a végjátéknak is aktív szereplői lehetnek Franciaországban.

A magyar válogatott nem számít esélyesnek, sem a tornán, sem a csoportban. Sőt, a labdarúgók piaci értékét tekintve az egyik leggyengébb keret a miénk. Ennek ellenére a Dárdai által lefektetett, majd Storck által továbbfejlesztett stabil védekezéssel okozhatunk meglepetést a csoportmeccseken. Ausztria ellen nem mi vagyunk az esélyesek, és a pontszerzés is bravúr lenne, emlékezzünk csak, Norvégia ellen is sokan ezt gondolták. Izland ugyan masszív csapatnak számít, és nem szabad őket lebecsülni, ellenük lehet esélyünk pontszerzésre, de akár győzelemre is, ugyanakkor ők is okozhatnak nekünk kellemetlen perceket. Portugália egyértelműen más súlycsoport, mint a magyar csapat, itt már a pontszerzés is komoly bravúrnak számít.

A GazMag szerkesztőségének várakozásai alapján a magyar labdarúgó válogatott nem zárja pont nélkül az Európa-bajnokságot, a csoportból való továbbjutásra (akár csak a négy legjobb harmadik helyezett egyikeként is) komoly fegyvertény lenne.

 

Akitől a legtöbbet várják: Dzsudzsák Balázs a jelenlegi magyar csapat legismertebb játékosa. Agilis támadójátékot, kulcspasszokat, gólokat várnak tőle. Pontrúgásai életveszélyesek, Bukarestben Romániának, a márciusi felkészülési mérkőzésen pedig Horvátországnak talált be szabadrúgásból. A csoportmeccseken is elsülhetne egy-két alkalommal az a bal láb!

A rekorder: Vitathatatlanul Király Gábor e titulus jogos birtokosa. 103 válogatott mérkőzésével Magyarország válogatottsági rekordere (a második helyezett Bozsik József 101-szer öltötte magára a meggypiros mezt). Ráadásul a Haladás 40 éves kapusa, amennyiben a szövetségi kapitány is úgy gondolja, minden idők legidősebb Eb-n pályára lépő játékosa lehet. Erre ráadásul megvan az esély, ugyanis Storcknál ő az első számú hálóőr.

Aki az Európa-bajnokság felfedezettje lehet: Egyértelműen Nagy Ádám. 20 éves kora ellenére az egyik legnagyobb játékintelligenciával rendelkező játékosunk. A Ferencvárossal bajnok és kupagyőztes lett idén, a válogatottban pedig alapember. Júniusban lenne a szóbeli érettségije, azonban ezen a megmérettetésen az Európa-bajnokságra való tekintettel később kell helyt állnia.

A legnagyobb hiányzó: Bár a jelenleg aktív, és a keretben nem szereplő játékosok közül a legnagyobb név Huszti Szabolcs, ő saját elhatározásából nem szerepel a nemzeti csapatban. Így a legnagyobb hiányzó a Vanczák VilmosLeandro kettős, akikkel a kapitány korábban közölte, hogy a fiatalítás jegyében már nem veszi számításba őket.

A „sötét ló”: Azaz a kiszámíthatatlan játékos. Ebben a kategóriában két csatár lett a kiválasztottunk: Nikolics Nemanja és Szalai Ádám. „Nikó” játéka kétarcú, a klubcsapataiban rendszeresen termeli a gólokat (korábban többször is magyar-, idén lengyel gólkirály), a válogatottban és klubja nemzetközi meccsein azonban kevésbé átütő a játéka. Storck többször is hangoztatta, hogy keresi az igazi posztját a válogatottban, kérdés, hogy az Eb-re ezt megtalálják el. Az utóbbi időben góltalanságban szenvedő, emiatt sokat kritizált Szalai esetében pedig az indokolja a „sötét ló” kategóriát, hogy egyszer minden sorozat megszakad (a jó és rossz egyaránt), miért ne következhetne be ez pont az Franciaországban?

A magyar Eb-keret elemzése

Június 10-én kezdődik a 2016-os franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság. 44 év után ezúttal a magyar csapatnak is szoríthatunk. Ebből az apropóból vesszük górcső alá a kontinenstornára utazó 23 játékost.

 

Kapusok:

Dibusz Dénes (Ferencváros): A magyar bajnokcsapat kapusaként jó szezont futott. Dárdainál lett válogatott, és Storck bizalmát is élvezi.

Gulácsi Péter (RB Leipzig): Az őszi szezonja nem sikerült túl jó, tavasszal azonban bizonyított a német másodosztályból feljutó lipcsei csapatban, minden bizonnyal ez is közrejátszott abban, hogy kiszorította a keretből a Liverpoolban mellőzött Bogdán Ádámot

Király Gábor (Haladás): A Haladásban alapember, és a válogatottban is kirobbanthatatlan a kapuból. Magyarország válogatottsági rekordere (jelenleg 103 fellépésnél jár), és amennyiben pályára lép Franciaországban, úgy az Eb-k történetének legidősebb pályára lépő játékosa lesz, hiszen már betöltötte a 40. életévét.

 

Védők:

Bese Barnabás (MTK): A „meglepetésember”. Bár Fiola alternatívájaként ő volt az egyetlen, jobbhátvédként számításba vehető labdarúgó a keretben, bekerülése mégis kisebb meglepetést okozott. Nemzetközi szinten rutintalan – bár azóta Németország ellen debütált a válogatottban –, valószínűleg Fiola tartaléka lesz.

Fiola Attila (Puskás Akadémia): Amilyen gyengén, pechesen ment neki a játék Felcsúton, annyira megbízhatóan és jól teljesít a válogatottban. A jobbhátvéd poszt kritikus pozíció volt éveken keresztül, de aztán érkezett Fiola.

Guzmics Richárd (Wisla Krakow): Lengyelországban jó szezont zárt, a bukaresti hibája már a múlté, Norvégia ellen ugyanis ő is bizonyított. Hosszú távon ő lehet a csapat egyik fix belső védője.

Juhász Roland (Videoton FC): A legtapasztaltabb magyar hátvéd, nagy nemzetközi rutinnal. Bár sebessége az évek során megkopott, tapasztalata nagy előny lehet az Eb-n is.

Kádár Tamás (Lech Poznan): Lengyel csapatában rendszeresen pályára lépett a bajnokságban, alapemberré vált. A válogatottban valószínűleg ő a fix balbekk.

Korhut Mihály (Debrecen): Egyértelműen Kádár cseréjeként számít rá a kapitány. Debrecenben nem a mostani volt élete szezonja, de reméljük, hogy a válogatottban képességei legjavát nyújt majd.

Lang Ádám (Videoton FC): A Vidiben nem lépett pályára rendszeresen, a válogatottban azonban számol vele Storck.

 

Középpályások:

Dzsudzsák Balázs (Bursaspor): A keret legnagyobb sztárja. A ballábas ászunk, és a szabadrúgáskirály (pontrúgásból szerzett góljainak köszönhetően). A váratlan húzás, a nagy villanást mindenki a csapatkapitánytól várja.

Elek Ákos (Diósgyőr): A stabil játéklehetőség miatt tért haza Kínából, és az a terve bevált, a Diósgyőrben alapember lett, és a válogatottnak is rendelkezésére áll.

Gera Zoltán (Ferencváros): A legrutinosabb mezőnyjátékosunk. Nem csak idősebb kora, és korábbi érdemei, hanem jelenlegi formája és teljesítménye alapján is egyértelműen helye van a csapatban,

Kleinheisler László (Videoton FC): Az Oslóban lőtt góljára mindenki emlékszik. Most is a tőle megszokott harcos, agilis játékot várják a szurkolók.

Lovrencsics Gergő (Lech Poznan): Ő sincs élete formájában, van rá esély, hogy elhagyja a Lech Poznant.

Nagy Ádám (Ferencváros): Fiatal kora ellenére a Ferencvárosban és a nemzeti tizenegyben is alapemberré vált a szezon során. Akár az Európa-bajnokság egyik felfedezettje is lehet.

Pintér Ádám (Ferencváros): A Fradiban belső védőt játszik, Storck azonban szűrőként számol vele.

Stieber Zoltán (Hamburg/Nürnberg): A szezonja nem sikerült túl jó. A Hamburg kölcsönadta a feljutást osztályozón elbukó Nürnbergnek, itt is keveset játszott.

 

Csatárok:

Böde Dániel (Ferencváros): Az NB1 gólkirálya. Bár nemzetközi rutinja valamivel kisebb, mint csatártársai, a „nemzet százkilósának” helye van a keretben.

Németh Krisztián (al-Garafa): Az Egyesült Államok után Katarban is jól játszott. Eredeti posztja csatár, azonban a nemzeti színekben általában szélsőként veszi számításba őt a kapitány.

Nikolics Nemanja (Legia Warsawa): A lengyel bajnokság gólkirályának beválogatását nem kell megmagyarázni. Piros-fehér-zöld mezben egyelőre adós maradt a gólokkal, de ez a kontinenstornán változhat.

Priskin Tamás (Slovan Bratislava): Szlovák klubcsapatában alapember, ráadásul hosszú sérülése után is gólokkal és jó játékkal tért vissza. A pótselejtezős góljához hasonlót Franciaországban is elfogadnánk.

Szalai Ádám (Hoffenheim/Hannover): A Hoffenheimben és a Hannoverben sem játszott élete formájában, több, mint egy éve gólképtelen, ami csatárnál nem a legjobb mutató. Ennek ellenére Dárdai Pál, majd Bernd Storck is rendszeresen pályára küldte. Ha gólokkal nem is, mezőnymunkával hasznos tagja lehet a csapatnak, Bundesliga-játékosként ugyanis a nemzetközileg rutinosabb labdarúgóink közé tartozik.